Oppstramming av mage

Etter svangerskap eller vekttap kan magehuden ofte ikke følge denne vektreduksjonen på grunn av ødelagte elastiske fibrer. Dessuten kan du oppleve et sprik (brokk) mellom magemusklene på forsiden. Resultatet er slapp, hengende magehud, eventuelt kombinert med et synlig fremfall av indre organer. Et annet problem kan være overskudd av underhudsfett som forsterker hengpreget ytterlige. Les mer om oppstramming av mage under.

Oppstramming av mage

Generelt om mageplastikk

Dr. Emmes opererer med snitt som legges i nedre del av magen, rett over kjønnshårsgrensen. Dersom det er behov for å stramme opp muskulaturen, eller huden over navlen, må navlen flyttes. Her tar Dr. Emmes seg ekstra tid for å lage en naturlig form. Resultatet blir en mage som er både stram og flat, med et arr som skjules av en standard bikini-underdel.

Noen ganger kan det være nødvendig å fjerne fett samtidig med hudoverskudd. Vi gjør dette med fettsuging. Behandlingen egner seg likevel ikke for sterkt overvektige mennesker, disse er nødt til å slanke seg før inngrepet om resultatet skal bli bra. Dessuten er det ønskelig at du har stabil vekt da store vektsvingninger kan påvirke operasjonsresultatet negativt.

De fleste av disse inngrepene utfører vi i narkose. Kun mindre oppstramninger nedenfor navlen kan bli utført i lokalbedøvelse.

Hvem er egnet for mageplastikk?

Har du løs hud, strekkmerker eller fettoverskudd på magen etter vekttap, svangerskap eller sykdom kan du komme til en konsultasjon. Vi tar en grundig vurdering og forteller deg om ønskene dine om forandring er realistiske og teknisk gjennomførbare. Vi diskuterer med deg de forskjellige operasjonsmetoder og finner ut hva som er best egnet for deg.

Pasienter som vurderer mageplastikk skal ha en stabil vekt. Vektreduksjon etter operasjonen kan føre til at den oppstrammede huden blir slapp igjen. Kvinner skal være ferdig med familie planlegging da et nytt svangerskap kan ødelegge operasjonsresultatet.

Tidligere mageoperasjoner kan redusere muligheter for korreksjoner på grunn av innskrenket blodsirkulasjon. Dette vurderes ved konsultasjonen.

Minibukplastikk

Vi strammer kun huden nedenfor navlen med snitt rett over kjønnshårsgrensen. Navlen blir ikke rørt. Denne operasjonen egner seg for pasienter med lettere forandringer og for de med moderat hudoverskudd under navlen; ingen muskelspriking.lreisende med mer enn én times reisevei skal overnatte minst to netter i Bergen etter operasjonen for å redusere risikoen for komplikasjoner.

Full bukplastikk

Vi fjerner hudoverskuddet og reparerer muskulaturen. Snittet legger vi i nedre del av magen, rett over kjønnshårsgrensen. Her er det som regel nødvendig å flytte navlen. Operasjonen er egnet for pasienter med mye hudoverskudd/overheng/stor muskelbrokk.

Midi bukplastikk

MIDI bukplastikk brukes for pasienter som har et tydelig sprik i muskulaturen, men kun lite hudoverskudd. Snittet legges på samme plass, men navlen skjæres ikke ut. Den løsnes kun fra bukveggen for å kunne reparere muskelbrokk. Deretter foretar vi en varsom hudoppstramming og fester navlen på nytt på bukveggen. Her får pasienten ingen synlige arr rundt navlen.

Noen ganger kan det være nødvendig å fjerne fett samtidig med hudoverskudd. Vi gjør dette som regel med fettsuging. Behandlingen egner seg likevel ikke for sterkt overvektige mennesker, disse er nødt til å slanke seg før inngrepet om resultatet skal bli bra. Dessuten er det ønskelig at du har stabil vekt, fordi store vektsvingninger kan påvirke operasjonsresultatet negativt.

Tiden etter mageoppstramming

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.

De fleste pasienter utvikler mer eller mindre synlige blåmerker samt hevelse på mage. Dette er ufarlig og ingen komplikasjon. Begge deler forsvinner etter ca. to uker.

Det legges inn sugedren som fjerner sårvæske. Dessuten får du en elastisk bandasje rundt magen, som du skal bruke døgnet rundt de første dagene.

Den første uken skal du ta det med ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt og med lett bøyde hofter. Når du går må overkroppen være litt fremoverbøyd.

Drenet fjernes etter to til tre dager, deretter bruker du en kompresjonsbody de neste fire ukeen. Sting fjernes etter én uke. Deretter kan du bevege deg oppreist. I tilfelle du ble operert uten reparasjon av muskulaturen, kan du begynne med tung fysisk aktivitet (hagearbeid, treningsstudio, jogging) etter tre uker. Om muskulaturen ble reparert må du unngå dette i seks uker.

Om du har en kontorjobb uten mye fysisk aktivitet kan du gå tilbake til denne etter 10 til 14 dager. Driver du med tung fysisk arbeid må du vente med dette i tre uker (uten muskelreparasjon) eller 6 uker (med muskelreparasjon).

Får jeg sykemelding?

Dersom det kun fjernes løs hud, er dette et rent kosmetisk inngrep. Da har pasienten ingen krav på sykemelding. Skal det samtidig repareres muskelsprik, foretas en arrkorreksjon (etter keisersnitt) eller har pasienten hud-/fettoverskudd som henger over kjønnshårsgrensen, kan dette være en medisinsk indikasjon som gir rett til sykemelding. Dr. Emmes vurderer dette ved konsultasjon. Vær klar over at en medisinsk indikasjon ikke automatisk gir rett til helsehjelp. Du må som regel betale operasjonen selv.

Resultat etter mageplastikk

Resultatet er i stor grad avhengig av operatørens kunnskap. Dr. Emmes har over 20 års erfaring med mageplastikk. Han kjenner forskjellige operasjonsmetoder og velger den som er best egnet for pasienten. Han fjerner ikke bare overflødig hud, men legger vekt på at magen din skal få en naturlig, flatere form, med litt innsunket navlområde og arr som er så lite påfallende som mulig.

Hvor stram magen din blir er også avhengig av spensten i huden på magen før operasjonen. Er den elastisk kan man forvente mest mulig effekt. Har den mange strekkmerker er oppstrammingseffekten kanskje ikke fullt så godt. Vi garanterer aldri en drømmemage uten synlige spor, men det best mulige resultat i forhold til din utgangssituasjon.

Komplikasjoner ved mageoppstramming

Komplikasjoner er sjeldne.

Etter alle typer operasjoner, også kosmetiske mageoperasjoner, vil man noen ganger kunne oppleve små blødninger inne i sårhulen. Overfladiske blåmerker lokalt med noe ømhet er ufarlig. Men en kraftig blødning på magen vil være uheldig fordi trykkøkning i vevet fører til nedsatt blodsirkulasjon. Da kan både hud og fettvev skades. For å forebygge blødning etter operasjonen, er det svært viktig å følge de råd som gis før operasjonen og å holde seg i ro den første uken.

Infeksjon kan forekomme, men dette er svært sjeldent. Vi gir alle våre pasienter en forebyggende antibiotikabehandling for å redusere risikoen for infeksjon.

Ved siden av arrene opplever de fleste pasienter nedsatt følelse. Grunnen er at det må skjæres over en del hudnerver under operasjonen.

På enden av magearr kan huden pose seg ut etter operasjonen. Som regel retter det seg ut etter noen måneder. Om ikke, korrigeres det etter et halvt år.

Asymmetri kan forekomme, men er svært sjelden, unntatt når magen er veldig asymmetrisk fra før. Om dette er påfallende, kan det korrigeres, men da tidligst etter 6 måneder.

Mageoppstramming er et inngrep med noe økt risiko for å danne blodpropp i bein. Pasienter behandles derfor både under og etter operasjonen med blodfortynnende medikamenter.

Dersom akutte problemer oppstår etter operasjonen, må pasienten ta kontakt med dr. Emmes omgående (telefon/sms). Komplikasjonsbehandling og eventuelle nødvendige korreksjoner må utføres ved Plastikkirurgisk Institutt.

Vi kan tilby finasieringsplan

Vi tilbyr finansiering av operasjoner og andre behandlinger. Det er mulig å betale fakturaen komplett eller delvis med finansiering. Du kan velge mellom 12, 24 og 36 måneders nedbetaling.