Diagnose

Lipødem har 5 kardinalsymptomer. Disse er i kombinasjon med hverandre spesifikt for lipødem. Dessuten finnes en del andre symptomer som er typisk for lipødem, men som også kan forekomme ved andre sykdommer. Les mer om diagnose under.

Lipødem

Kardinalsymtomer

 1. Fettfordelingen er symmetrisk på begge bein. Er armene rammet, gjelder det samme.
 2. Hender og føtter er ikke rammet.
 3. Hevelse og tyngdefølelse i områder av lipødemfettet (ikke hender/føtter), som øker i løp av dagen eller ved fysisk aktivitet.
 4. Spontane trykk- og berøringssmerter av huden på legg, lår, og sjeldnere på armer. Smertene blir verre i løp av dagen eller ved fysisk aktivitet.
 5. Hyppige blåmerker etter lette støtt eller slag (bagatelltrauma).

Andre symptomer

 • Rumpeballer og lår/legg virker uproporsjonert i forhold til overkroppen. Dett gjelder både for slanke og overvektige lipødem pasienter. Omfanget av hoftene er minst 1,4 ganger større enn på midjen.
 • Pinch test (klyping av hud utløser smerte) er positiv i lipødem områder, negativ på mage eller rygg.
 • Pinch test gir mer smerter på utsiden enn på innsiden av legg/lår (omvendt ved friske mennnesker).
 • Pinch test verre på legg enn på lår (om begge områder er rammet).
 • Huden over lipødemet kjennes knudret.
 • Kuldefølelse i huden på lipødemområder, uansett temperaturforhold (selv på varme dager).
 • Godt trente kvinner med veldig godt synlig muskulatur på ryggen og mage, har likevel ingen synlige definerte muskler på beina, fordi lipødem fettet ligger ovenpå.
 • Oppstart og intensitet av lipødem smertene er ikke avhengig av mengden lipødem fett, men av væskeansamlingen i vevet (ødemet). Det finnes unge kvinner med nærmest normale kroppsformer (usynlig lipødem) som likevel rammes av spenningsfølelse og intense smerter.
 • Stemmer tegn er negativ, det betyr at huden på oppsiden av pekefinger eller 2 .tå kan trekkes og løftes med fingrene (unntak: lipo-lymfødem). Er Stemmer tegnet positiv, dvs huden ikke kan trekkes opp, er det et sikkert tegn for et lymfødem.
 • Lipødem områder kjennes myk, et trykk med tommelen etterlater ingen innsøkk i vevet (unntak: lipo-lymfødem)
 • Lipødem fettet er terapiresistent, dvs det kan ikke fjernes ved slankekur, eller med en spesielt diett.

Er alle 5 kardinalsymptomer tilstede, kan diagnosen stilles bare på grunnlag av sykehistorie og kliniske funn. Likevel skal alle kvinner bli undersøkt av en karkirurg for videre utredning. Det gjelder både for de med usikker diagnose, og for de som sikkert har lipødem.

Karkirurgen foretar en ultralydundersøkelse av beina, og eventuell armer, for å finne mulige åreknuter, og for å skille mellom lipødem og lipolymfødem.

En godkjent diagnose fra karkirurgen er forutsetning for å få refundert kostnader for fysioterapi og kompresjonsklær. Dessuten er det viktig for å vurdere et mulig resultat etter en operasjon. Pasienter med lipolymfødem har en annen prognose enn pasienter med lipødem. Pasienter med påviste dype åreknuter må først få korrigert dem før en fettsuging kan planlegges. Ellers øker risiko for blødning ved operasjonen.

Differensialdiagnose

For å kunne stille diagnosen må lipødem avgrenses fra andre fett-fordelingsforstyrrelser:

 • Lipohypertrofi : symmetrisk, terapiresistent, en vist tendens til blåmerker, MEN ingen væskeansammling i vevet, og ingen smerteproblematikk
 • Godartet lipomatosis: symmetrisk, terapiresistent, MEN ingen tendens til blåmerker, ingen væskeansammling i vevet, og ingen smerteproblematikk
 • Lipomatosis dolorosa (Morbus Dercum): symmetrisk, terapiresistent, smerteproblematikk, MEN ingen tendens til blåmerker, ingen væskeansamling i vevet, debut som regel senere (30 – 50 år)
 • Lymfødem: asymmetrisk(rammer som regel kun et bein), terapiresistent, smerteproblematikk, MEN ingen tendens til blåmerker, væskeansamling i vevet

Vi kan tilby finasieringsplan

Vi tilbyr finansiering av operasjoner og andre behandlinger. Det er mulig å betale fakturaen komplett eller delvis med finansiering. Du kan velge mellom 12, 24 og 36 måneders nedbetaling.