Intimkirurgi kvinner

Intimkirurgi er et begrep for ulike typer korreksjoner av kjønnsorganer hos kvinner.

Variasjonen i de ytre genitalia er veldig stor. De fleste kvinner som ikke har blitt utsatt for skader eller sykdom ser normale ut nedentil. Men noen kvinner sliter med formvarianter av genitalområdet som gir dem fysiske og/eller psykiske plager. De indre kjønnslepper kan være større enn de ytre. Kjønnsleppene kan være slappe og hengende, eller de kan være ulike i form og størrelse. Hele genitalkomplekset kan henge, være veldig fyldig eller veldig tynt. Les mer om intimkirurgi for kvinner under.

Intimkirurgi for kvinner

Fysiske/psykiske plager

Dette kan gi fysiske problemer (f.eks. gnaging ved bruk av stramme bukser, sykling etc.) og noen ganger kan det føre til problemer i forbindelse med seksuell aktivitet. Noen blir hemmet av utseendet sitt og har vanskeligheter med å vise seg under saunabesøk, i offentlige dusjer eller foran sin seksualpartner. Skjeden kan bli utvidet som følge av fødsler eller generelt på grunn av svakt bindevev. Konsekvensen kan være problemer under samleie som manglende stimulasjonsevne, luftlekkasje via skjeden, smerter på grunn av arrvev etter klipping/revning og lignende.

Behandlingsområder

Plastikkirurgisk Institutt tilbyr:

  • Reduksjon og formkorreksjon av klitorishud, indre og ytre kjønnslepper
  • Volumøkning av ytre kjønnslepper eller hele genitalkompleks med eget fett
  • Vaginal rejuvenation med reduksjon av skjedens indre diameter
  • Fettsuging av genitalkomplekset
  • Oppstramming av hele genitalområde (venusberget)
  • Korreksjon av perineum

Operasjoner kan som regel utføres i lokalbedøvelse, men kan etter pasientens ønske også foretas i narkose. De fleste inngrep kan kombineres og utføres samtidig.

Hvilke kvinner kan opereres for intimkirurgi?

Alle kvinner som har fylt 18 år kan opereres. Unntaksvis opererer vi også yngre kvinner, men kun etter nærmere vurdering og ved samtykke av foresatte/foreldre. I tvilstilfeller vil spørsmål om kirurgi i genitalregionen hos kvinner under 18 år i tillegg bli forelagt fylkeslegen for uttalelse før behandling kan gjennomføres. Vi forbeholder oss retten til å kunne forelegge saken for fylkeslegen uten pasientens og pårørendes samtykke fra det øyeblikk henvendelse om behandling foreligger.

Kvinner som vurderer intimkirurgi skal ha passert puberteten. Man skal ikke være allergisk mot narkose- eller bedøvelsesmidler. Røyking/snusing må seponeres én uke før og to til fire uker etter operasjon avhengig av type inngrep. Kvinner som vurderer oppstramming av skjedeinngangen bør være sikre at de ikke ønsker seg flere barn. En ny fødsel kan ødelegge operasjonsresultatet. Alternativet kan i så fall være en fettransplantasjon i skjedeveggen.

Før operasjonen skal man være frisk og ikke ha noen pågående infeksjoner, spesielt ingen aktive hudsykdommer i operasjonsområdene eller feber. Medisiner som har blodfortynnende effekt, og som øker blødningsrisikoen, må kuttes ut før operasjonen.

Reduksjon og formkorreksjon av indre kjønnslepper

Når de indre kjønnslepper er så store at de henger tydelig utenfor de ytre, kan dette være plagsomt og/eller sjenerende. Vi kan foreta en såkalt kilereseksjon der vi fjerner den indre delen av kjønnsleppen mot skjedeåpning. Vi beholder den ytre kanten av kjønnsleppen og bevarer på denne måten et naturlig utseende. Arrene legges i naturlige hud- og slimhinnefolder, og disse blir veldig lite synlige etterhvert. På denne måten kan også sideforskjeller utlignes. Alternativet er å trekke kjønnsleppene frem og skjære av overskuddet. Hvilken type behandling som er best egnet for deg diskuteres under konsultasjonen med Dr. Emmes.

Formkorreksjon av klitorisområde

Samtidig med store indre kjønnslepper foreligger det ofte et overskudd av hud rundt klitoris som kan gi gnagingsproblemer. Ønsker kvinnen en korreksjon, kan vi fjerne huden ved hjelp av et snitt ved siden og ovenfor klitoris. Også her plasseres arrene i eksisterende hudfolder for å skjule disse på best mulig måte.

Reduksjon og oppstramming av ytre kjønnslepper

Dersom de ytre kjønnsleppene er veldig store og ikke bare er slappe eller har lite volum, kan vi fjerne overskuddet ved å legge et snitt ved siden av furen mellom indre og ytre kjønnsleppe. Der kan vi fjerne hud og eventuelt fettvev og skjule arret på best mulig måte.

Fettsuging av genitalkompleks

Når venusberget er for voluminøst og fremtredende er dette lettest å behandle med fettsuging. Da kan for mye volum reduseres og helhetsinntrykket harmoniseres.

Volumøkning med eget fett

Med alderen, eller etter vekttap kan det forekomme at de ytre kjønnslepper eller hele genitalområdet mister en del underhudsfett og blir slapt og rynkete. I en slik situasjon kan man erstatte det manglende volumet med eget fett fra andre områder av kroppen. Fettet fjernes med skånsom fettsuging og overføres med spesielle transplantasjonsnåler til de områder som skal fylles på.

Vaginal rejuvenation

Etter en eller flere naturlige fødsler opplever noen kvinner at skjedeåpningen blir utvidet og gir mindre kontakt med partneren under samleie. Dette kan resultere i mindre seksuell stimulasjon og kan innskrenke seksuallivet betydelig. Ofte foreligger her også en svekket bekkebunnsmuskulatur som forverrer situasjonen ytterlige.

Vi tilbyr forskjellige behandlingsmåter. Reduksjon av skjedeåpning og skjedekanal med kirurgi der vi fjerner en del av slimhinne og strammer opp. Eller fettransplantasjon i skjedeveggen, rett under slimhinnen, som minsker den indre diameter. Begge inngrep kan kombineres ved behov.

I tillegg bør kvinner trene muskulaturen med såkalte «love balls» som over tid styrker bekkebunnsmuskulaturen. Dette forsterker effekten av operasjonen.

Korreksjon av perineum

Ved utvidet skjedeinngang er også perineum ofte medtatt. Revning/klipping under fødselen kan føre til arrdannelse og utvidelse av perineum. Dessuten kan avstand mellom skjede- og analåpning reduseres, noe som øker muligheten for smitte med tarmbakterier i vagina. Slike forandringer korrigeres som regel med intimkirurgi og samtidig med vaginal oppstramming.

Oppstramming av hele genitalområdet

Etter flere fødsler, stort vekttap eller som en naturlig aldringsprosess, kan hele genitalområdet (venusberget) bli slapt og hengende. Med et snitt over kjønnshårsgrensen kan man fjerne overflødig hud og løfte de ytre kjønnsorganer opp igjen.

I noen tilfeller foreligger flere av disse problemene samtidig, og som regel kan behandlingen av disse kombineres.

De fleste inngrep utfører vi i lokalbedøvelse kombinert med en såkalt likegladsprøyte, det vil si en kombinasjon av sterkt beroligende og smertestillende medikamenter. Operasjonen kan også utføres i narkose dersom ønskelig.

Etter operasjonen overvåkes pasienten i noen timer før en voksen person kan hente dem. Vi krever at tilreisende med mer enn én times reisevei skal overnatte minst to netter i Bergen etter operasjonen for å redusere risikoen for komplikasjoner.