Intimkirurgi

Intimkirurgi er et samlet begrep for operasjoner og behandlinger i genitalområdet hos både kvinner og menn. Andre navn for intimkirurgi er kosmetisk eller estetisk gynekologisk kirurgi (for kvinner) og kosmetisk eller estetisk urologisk kirurgi (for menn).

Målet med et slik intimkirurgisk inngrep er å hjelpe pasienter som sliter med fysiske og psykiske plager. Problemene kan være medfødt eller aldersrelatert, forårsaket av skade/sykdom eller oppstå i sammenheng med svangerskap og fødsel.

Vi har lang erfaring med intimkirurgi og hjelper deg med å finne den behandlingen som er riktig for deg. Hos oss får du god og grundig oppfølging hele veien, både før, under og etter operasjonen. Les mer om intimkirurgi under eller gå til forskjellige behandliger.

Intimkirurgi for kvinner

Rekonstruktiv intimkirurgi

Rekonstruktiv intimkirurgi kan defineres som behandling av funksjonssvikt/plager eller tap av deler eller hele kjønnsorganet, som skal korrigeres eller gjenopprettes. For eksempel kan dette være en rekonstruksjon av ytre kjønnslepper etter kreft.

Estetisk intimkirurgi

Estetisk intimkirurgi har som mål å forbedre utseende av de ytre genitalier. Eksempel er oppstramming av ytre kjønnslepper. Ofte er rekonstruktive og estetiske behandlinger ikke strengt avgrenset fra hverandre og overgangen mellom dem kan være flytende.

Ved en behandling kan vi som regel forandre kjønnsorganer etter pasientens ønske eller rekonstruere deler av genitalia etter skader/sykdom.

Som kjønnsorganer hos kvinner regnes venusberget, ytre og indre kjønnslepper, klitoris, skjede og perineum (vevet mellom skjede- og analåpning), og hos menn venusberg, penis og pung.

Konsultasjon

Alle pasienter må ha en konsultasjon før intimkirurgi. Denne avtaler vi som regel noen uker før det planlagte inngrepet. Dr. Stefan Emmes vil spør deg om din nåværende helsesituasjon, undersøke genitalområdet og ta bilder. Deretter diskuteres mulige inngrep og metoder sammen med deg. Du får informasjon om operasjonen og forholdsregler for tiden før og etter.

For pasienter med lang reisevei tilbyr vi konsultasjon over telefon forutsatt at pasienten har sendt e-post med bilder til dr. Emmes. Pasienten får deretter tilbakemelding vedrørende muligheter for inngrep. Den egentlige vurderingen kan gjennomføres dagen før den planlagte operasjonen.

Resultat av intimkirurgi

Som ved alle kosmetiske inngrep er resultatet etter intimkirurgi avhengig av utgangssituasjonen. Den opprinelige formen, asymmetri, mengden underhudsfett, hudelastisitet og hengpreg vil ha innflytelse på formen av genitalia etter inngrepet.

Vi vil ved konsultasjonen i størst mulig grad informere deg om mulighetene og begrensningene av de planlagte inngrepene. Vi garanterer en formforandring/-forbedring som kan dokumenteres med bilder tatt før og etter operasjonen, uten at dette må 100 % samsvare med pasientens ønsker om korreksjon.

Arrene blir som regel etter bare noen uker såpass lite påfallende at de blir vanskelige å finne igjen, og etter to til tre måneder kan du leve som før. Du kan sykle, drive med sport og ha sex uten restriksjoner.

Tiden etter intimkirurgi

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.

Den første tiden etter operasjonen bør du holde deg i ro. Ingen tung fysisk aktivitet i to uker, deretter gradvis økning av aktivitetsnivå. Man må ikke utsette operasjonsfeltet for direkte trykk og bør unngå trange bukser/undertøy og man bør heller ikke sitte de første dagene etter operasjonen. Røyking eller annen nikotinbruk må kuttes ut i to til fire uker. Ved alle utvendige inngrep skal man unngå sykling i to måneder.

Samleie og bruk av tampong er mulig:

  • 2 uker etter fettsuging av ytre genitalia
  • 6 uker etter fettransplantasjon til ytre genitalia
  • 4-8 uker etter andre genitaloperasjoner

Første kontroll foretas en til to dager etter operasjonen. Om mulig også en kontroll etter to uker. Denne kontrollen kan også fastlege eller gynekolog utføre. En sluttkontroll seks måneder etter operasjonen bør også utføres.

Det brukes kun sting som løser seg opp etter to til tre uker, både innvendig og på utsiden.

Komplikasjoner

Det er liten risiko for komplikasjoner ved intimkirurgi. Som ved operasjoner generelt kan det forekomme en blødning eller betennelse. Ved korreksjoner kan en viss asymmetri oppstå etter operasjonen. Ved kjønnsleppereduksjon kan små områder bli numne eller følelsesløse etter inngrepet, men evnen til å kunne bli stimulert blir ikke påvirket av dette.

Deler av kjønnsleppene kan bli ødelagt som følge av redusert blodsirkulasjon. Ved fettransplantasjon (ytre kjønnslepper/vagina) kan det hende at deler av fettet ikke fester seg og dermed fører til et ikke-optimalt resultat.

Nevnte komplikasjoner er svært sjeldne og risikoen kan ytterlige reduseres ved å forholde seg til enkle forholdsregler. Informasjon om disse får alle pasienter både muntlig og skriftlig.

Dersom problemer skulle oppstå etter operasjonen, er det viktig at man tar kontakt med oss omgående, så hjelper vi deg. Komplikasjonsbehandling og eventuell nødvendige korreksjoner må utføres ved Plastikkirurgisk Institutt.