Fettsuging / Liposculpture

Er du i god form, men sliter med enkle fettdepoter? Da kan fettsuging være noe for deg. De fleste mennesker har ett eller flere områder på kroppen der fettet ikke forsvinner like raskt som på andre områder på kroppen. Selv om du trener, er i god form og har vanlig kosthold kan du ikke påvirke alle fettdepotene på kroppen. De er nesten terapiresistente. Fettfordelingen forandrer seg også i takt med alderen. Disse områdene kan vi etter ønske behandle med fettsuging eller liposuction. Les mer om fettsuging under eller gå til forskjellige behandliger.

Fettsuging

Power Assisted Liposuction

Som en av de første klinikkene i Norge har Plastikkirurgisk Institutt anskaffet et PAL-system (power assisted liposuction). Vi er i stand til å utføre fettsuging/liposuction – figurforming – med høyere presisjon enn hva de klassiske fettsugingskanylene kan. Dr. Emmes har 15 års erfaring med tradisjonell fettsuging og har brukt PAL-systemet i 10 år.

Ved Plastikkirurgisk Institutt tilbyr vi figurforming/liposculpture for hele kroppen, fra ansikt/hals ned til anklene. Vi gjør likevel oppmerksom på at fettsuging på ingen måte er en slankemeto

Generell informasjon om fettsuging

Fettsuging har blitt gjennomført siden 1970-tallet. Metoden baserer seg på at underhudsfett bedøves med store mengder (ofte flere liter) fortynnet bedøvelsesvæske. Deretter føres kanyler frem og tilbake under huden. Ved hjelp av undertrykk suges så fettcellene ut.

I begynnelsen ble det brukt forholdsvis store kanyler og det kosmetiske resultatet var derfor ofte ikke særlig presist. Det forekom ujevnheter og synlige innsøkk i huden. Med tiden ble derimot kanylene tynnere og effekten mer forutsigbar. Men fortsatt måtte operatøren bruke egen kraft for å bevege kanylen gjennom fettvev og dette kunne være nokså slitsomt, spesielt om det skulle fjernes store mengder fett.

Moderne fettsuging

På slutten av 90-tallet ble PAL (Power Assisted Liposuction) introdusert. Konseptet baserer seg på at kirurgens manuelle innsats erstattes av et motordrevet håndstykke som styrer sugekanylen med ørsmå, lynraske bevegelser gjennom fettvevet; et såkalt oscillerende sug. Dette oppleves som et stort framskritt sammenlignet med tidligere metoder. Operatøren arbeider nå både raskere og mer effektivt enn før, samtidig som metoden er mer skånsom for pasienten sammenlignet med tradisjonelle metoder. Sist, men ikke minst: Presisjonsnivået har økt. Det vanskeligste med fettsuging har vært å lage pene og umerkelige overganger mellom behandlede og tilstøtende områder og eventuelle mindre ujevnheter her har pasientene vanligvis måttet akseptere. Med vårt nye fettsugingsutstyr er dette problemet eliminert. Derfor er metoden også egnet for figurforming, eller liposkulpture, der mindre mengder fett fjernes for å oppnå en mer harmonisk kroppsform.

Behandlingen egner seg best for pasienter som er slanke og normalvektige, men som har et fåtall avgrensede fettdepoter. Typiske eksempler er såkalte «ridebukselår», som kan være ganske markerte hos ellers tynne mennesker, eller kraftige påleiringer i hofteregionen.

Strammere hud med fettsuging

Dersom fettsugingen foretas umiddelbart under huden kan vi som sideeffekt oppnå at huden krymper og faktisk blir litt strammere enn før. Dette fenomenet utnytter vi bevisst i en del tilfeller. De peneste resultatene oppnås likevel som regel der vi kan avgrense sugingen til de mer dypereliggende lagene av fettet. I prinsippet kan vi utføre fettsuging også på overvektige mennesker, men resultatene blir sjelden 100 %, og vi fraråder på det sterkeste å tenke på å anvende behandlingen som slankemetode, selv om vårt nye, oscillerende sug tillater en noe lempeligere indikasjonsstilling enn tidligere.

Vi vil dessuten gjøre oppmerksom på at fettet ikke må kastes etter sugingen. Det kan brukes igjen for å fylle opp områder der du har mistet underhudsfett, for å utligne sideforskjeller m.m. For mer informasjon, se på behandlingsside «Lipofilling/Fettransplantasjon» eller ”Brystforstørrelse med eget fett”.

Ansikt/hals

Områder som behandles er kjevekant og hals (dobbelhake). Om huden er elastisk nok, kan liposkulpture alene gi et fint resultat. Om huden er slapp og har mistet spensten, kan fettsuging kombineres med andre metoder (halsoppstramming, ansiktsløft). Pasienten må alltid bruke en kompresjonsbandasje i ca. to uker døgnet rundt og to til fire uker om natten.

Overarm

Har pasienten kraftige overarmer med en stor andel av underhudsfett, er det mulig å foreta liposkulpture for å få et mer harmonisk preg i forhold til underarmer. Ofte foreligger her også en del løs, overflødig hud. Derfor kombineres fettsugingen i dette området ofte med en oppstramming, der huden fjernes på innsiden av overarmen.

Bryst

Kvinner kan behandles for fettputer ved siden av brystene for å avgrense dem bedre mot brystkassen. Brystene selv kan også fettsuges, ofte i kombinasjon med en reduksjonsoperasjon. Brystutvikling hos menn er ofte en følge av hormonforandringer eller generell overvekt. Har pasienten en såkalt pseudogynekomasti eller kun økt mengde underhudsfett, kan dette behandles med liposculpture. En forutsetning er at huden er elastisk. Har brystene hengpreg, må de som regel oppstrammes etter fettsuging. Dersom det eksisterer en ekte gynekomasti, må kjertelvev fjernes via et snitt rundt brystvorten. (les mer om gynekomastibehandling).

Mage

Mange kvinner og menn sliter med en fettpute rundt eller under navlen som ikke forandrer seg særlig ved slanking og trening. Forutsatt at huden fortsatt er spenstig kan liposkulpture sørge for en flatere mage med jevn overgang til flankene. En del pasienter har i tillegg til fettoverskudd også løs hud, arr etter keisersnitt eller andre operasjoner. Da kan det være nødvendig å kombinere fettsuging med en mageoppstramming for å oppnå et godt resultat.

Hofter

Såkalte ”bilringer” eller ”kjærlighetshåndtak” er et typisk område som kan forbedres med fettsuging eller liposkulpture. De fleste pasienter er ikke overvektige. Huden på hoftene har en relativt god evne til å trekke seg sammen og ujevnheter i huden er her sjelden noe problem.

Rygg

Hos voksne kvinner er det svært vanlig med en fettfold som strekker seg fra skulderbladene og til siden av brystkassen, omtrent i nivå med BH-stroppen. I trange bluser og i badedrakt kan dette være sjenerende. Fettsuging / liposkulpture gir her ofte et godt resultat. Men hos noen kvinner består fettfolden også av mye løs hud. En oppstramming er mulig, men her blir arrene som regel mer synlig enn ved andre steder.

Genitalområde

Dersom venusberget er for fyldig og fremtredende kan det bli veldig synlig i badedrakt eller trange bukser. Om man sjeneres av dette kan området fettsuges. Operasjonen kan kombineres med andre genitalinngrep.