Brystforstørrelse med eget fett

Ønsker du deg større bryst, men ikke liker tanken å få innlagt proteser? Da er brystforstørrelse med eget fett et alternativ for deg. Vi bruker fettet ditt fra andre steder av kroppen, som transplanteres i brystene dine.

Ved denne metoden kan vi også korrigere formvarianter, som er vanskelig å håndtere med proteser. For eksempel er det mulig å utligne en asymmetri (forskjell i form og/eller størrelse) eller langt utstående bryst med lite kløft. Fettet kan plasseres nøyaktig der det trenges. Dermed er dette en mye mer variabel behandling enn ved bruk av proteser, der vi må forholde oss til en fast form og et fast volum. Les mer om brystforstørrelse med eget fett under.

Brystforstørrelse med eget fett

Behandlingsområder

Vi kan behandle deg som har:

 • Små bryst og ønsker forstørrelse
 • Slappe, lett hengende bryst etter amming eller vektreduksjon og ønsker påfyll av tapt volum
 • Medfødte formvarianter og ønsker et mer naturlig utseende
 • Medfødte eller påførte sideforskjeller og ønsker utligning
 • Hatt brystkreft og ønsker rekonstruksjon
 • Brystproteser og ønsker å fjerne disse samtidig som du vil beholde størrelsen

Velprøvd behandling

Vår kirurg dr. Stefan Emmes bruker metoden utviklet av dr. Sydney Coleman og dr. Roger Khouri, som de siste 20 år har utviklet prinsippene for fettransplantasjon og bestandig forbedrer metoden. Metoden deres har blitt brukt i USA og mange europeiske land i flere år. Den er sikker og gir gode langtidsresultater. Brystene dine får et naturlig preg og kjennes helt naturlige.

Brystforstørrelsens historie

Brystforstørrelse er i dag det mest utførte inngrepet innen kosmetisk kirurgi. I 1962 ble brystprotesene for første gang tatt i bruk. De første protesene ble laget av et tynt glatt hylster av silikongummi – derav silikonpupper – fylt med flytende silikon. Materialsvikt og manglende rutine av operatørene førte i denne tiden til en del komplikasjoner som silikonlekkasje eller kapseldannelse. Med årene ble innleggene videreutviklet og dagens proteser er både formstabile og sikret mot lekkasje. Inngrepet er trygt og internasjonale studier viser at implantater ikke fremkaller brystkreft eller andre sykdommer.

Hvorfor ønsker kvinner å forandre brystene sine? Det finnes mange forskjellige grunner. Noen kvinner utvikler svært små eller nærmest ingen bryst i puberteten, andre ulik størrelse eller unormal fasong på brystene. Noen kvinner opplever at brystene mister volum og fasong etter graviditet og amming. Etter fjerning av mistenkelige forandringer i et bryst kan det oppstå asymmetri, eller en volumforskjell.

Det finnes mange kvinner som ikke liker tanken på å forstørre brystene sine med et fremmedlegeme. Samtidig har mange kvinner et ønske om å flytte overflødig fett fra for eksempel lår eller mage til brystene. Og siden de første komplikasjoner med proteser ble påvist, har plastikkirurger søkt etter alternativer. I løpet av de siste 20 år har fettransplantasjon (som også kalles lipofilling eller fettgrafting) blitt utviklet. Denne metoden har vært brukt i store deler av verden i 10 år som et alternativ til implantater.

Helt i begynnelsen var heller ikke denne metoden fri fra komplikasjoner. En del kvinner utviklet cyster eller forkalkninger i brystene etter transplantasjonen. Årsaken var som regel feil teknikk, der for store mengder fett ble overført til ett sted. Metoden er imidlertid blitt mer og mer forfinet og egner seg i dag godt for brystforstørrelse. Den forårsaker ikke skade eller sykdom i brystene. Små forandringer (som også kan oppstå etter andre typer brystinngrep) kan ses på røntgen. Disse er lett å skille fra sykelige forandringer. Den amerikanske plastikkirurgiske forening har slått fast at dette nå er en egnet og trygg metode. I USA, og store deler av Europa og Latin-Amerika behandles nå flere og flere pasienter med fettransplantasjon for å forstørre brystene.

Generelt om brystforstørrelse med eget fett

Brystforstørrelse med eget fettvev krever erfaring og riktig utstyr. Stefan Emmes (spesialist i plastikkirurgi) fra Plastikkirurgisk Institutt i Bergen begynte med fettransplantasjon i 2006, og har de siste årene behandlet mer en 200 pasienter. Han reiser med jevne mellomrom til internasjonale kongresser for å holde seg oppdatert på metoden. Emmes har lært teknikken om brystforstørrelse med eget fett fra bl.a. Dr. Roger Khouri, som også er plastikkirurg og en av verdens mest anerkjente eksperter på dette feltet.

Metoden baserer seg på teknikken for fettsuging. Området der fettet skal hentes, fylles opp med store mengder steril væske, slik at det blir lettere å suge ut,uten å skade den enkelte fettcelle. Fettcellene suges så ut i et sterilt, lukket system, hvor de filtreres og vaskes før man setter de tilbake i kroppen (brystene) ved hjelp av tynne kanyler for fettransplantasjon. Kanylene, som er laget etter Coleman og Khouri, muliggjør at man kan overføre små mengder fettvev inn i utallige tynne tuneller. Der får de i første omgang næring og oksygen fra omkringliggende vev. I løpet av noen uker lager kroppen nye blodkar som tilkobles fettcellene. Samtidig vokser cellene inn i vevet omkring og vil være permanente. De oppfører seg som andre fettceller i brystet.

En fordel med denne metoden er at man kan forme brystene på en mer differensiert måte enn med implantater. Det er mulig å bygge opp volumet i forskjellige deler av brystet. Dessuten kan ulikheter som regel reguleres bedre ved å transplantere, for eksempel, mer fett i det mindre store brystet. Man kan modellere volum og fasong frem til ønsket resultat. Som regel overlever 70- 80 % av fettcellene transplantasjonen. Disse cellene vil bli permanente og ha normale egenskaper i vevet. Installeres 300 ml fett i hvert bryst, vil ca. 220 ml være igjen.

Effekten av volumøkningen med fettransplantasjon kan ikke sammenlignes med den effekten et silikoninnlegg har. Volumet distribueres på en annen, mer naturlig måte og man tar hensyn til brystenes utgangsfasong. Erfaringsmessig gir en behandling ved riktig indikasjon et veldig god resultat.

Om nødvendig, kan behandlingen gjentas etter 3 – 4 måneder.

Er jeg egnet for brystforstørrelse med eget fett?

Kvinner som vurderer brystforstørrelse eller formkorreksjon med eget fett, skal ha avsluttet brystutvikling: de skal ha passert puberteten. Etter puberteten kan man ikke forvente ytterlige brystvekst.

Du skal ikke være allergisk mot narkose- eller bedøvelsesmidler. Etter retningslinjene fra Norsk plastikkirurgisk forening skal du ikke behandles med eget fett i brystene dersom du har påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft.

Alle kvinner må gjennomføre en rutinemammografi før operasjonen, og 12 måneder etter operasjonen.

En forutsetning for operasjon er at du har litt ekstra fett på, for eksempel, mage, flanker eller lår. I prinsippet kan fettet også hentes fra andre områder som armer eller ryggputer. Selv kvinner med lav BMI kan ofte behandles med denne metoden.

En gruppe som er godt egnet for inngrepet er kvinner som etter graviditet og amming har mistet en del volum og fasong i sine bryster. Da blir huden løsere og kan fylles på med fett, forutsatt at slappheten ikke er for utpreget. I noen tilfeller kan det være lurt å vurdere et brystløft først, og brystforstørrelse med eget fett 6 måneder senere. Du må ha avsluttet amming minst 6 måneder før operasjonen.

Andre kvinner som kan bruke denne metoden, har fra puberteten av hatt små bryst, eller har en medfødt eller utviklet/ervervet sideforskjell, med ulik form og/eller størrelse. Disse situasjonene er ofte mye bedre å behandle med eget fett enn med implantater. Vi tilbyr denne metoden også til transpersoner (mann til kvinne) som et mer naturlig alternativ for brystforming/forstørrelse.

Andre som kan behandles er kvinner med brystimplantater som vil fjerne disse uten å miste volum og form. Det er ofte mulig å erstatte implantater samt gi brystene et mer naturlig utseende med eget fett. Spesielt ved en såkalt kapselkontraktur, der brystene har blitt harde og kommet ut av form, kan fettransplantasjon forbedre brystformen dramatisk.

Metoden egner seg dessuten godt for pasienter etter avsluttet behandling for brystkreft, spesielt ved brystbevarende kirurgi, med typiske innsøkk, eller asymmetri etter operasjonen. Her ser man ofte i tillegg en betydelig bedring av hudforandringer forårsaket av strålebehandling.

Før operasjonen må du være frisk, og ikke ha noen pågående infeksjoner, spesielt ingen aktive hudsykdommer i operasjonsområdene (bryst og planlagte hentesteder) eller feber. Medisiner som har blodfortynnende effekt, og som øker blødningsrisikoen, må (etter avtale med behandlende lege) kuttes ut to uker før operasjonen. Om medikamentene ikke kan seponeres på grunn av grunnsykdommen, bør du ikke opereres på grunn av økt blødningsrisiko.

Etter operasjonen må alle pasienter redusere fysisk aktivitet, og holde seg i ro i to uker.

Forbredelse og operasjonsdagen

Du mottar skriftlig informasjon om operasjonsdato, klokkeslett og avtalt pris. I tillegg følger informasjon om hvordan du skal forberede deg før inngrepet.

 • Noen matvarer og medikamenter samt nikotin og alkohol må utgå noen dager eller uker før operasjonsdagen.
 • Før operasjonen skal det gjennomføres en røntgenundersøkelse av brystene dine; som regel en mammografi (etter krav fra Norsk plastikkirurgisk forening). En tilsvarende undersøkelse kreves også 12 måneder etter inngrepet.
 • Kvelden og morgenen før operasjonsdagen er det viktig at du vasker deg med en desinfiserende såpe (Hibiscrub). Brystene, overkroppen, hals og armhuler skal vaskes grundig og såpen skylles av med mye vann.
 • Det er viktig at du ikke bruker bodylotion eller annen krem etter vaskingen.
 • Skal du opereres med lokalbedøvelse kombinert med «likegladssprøyte» kan du spise inntil to timer før inngrepet.
 • Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann.
 • Er operasjonen planlagt med narkose skal du møte fastende. Du skal ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl. 24:00 kvelden før.
 • Skal du opereres om ettermiddagen, etter 12:00, kan du spise en lett frokost inntil 6 timer før oppmøte på klinikken.

På operasjonsdagen tar dr. Stefan Emmes deg godt imot. Han undersøker deg og gjør nødvendige oppmålinger og markeringer. Deretter kommer du inn i operasjonssalen og blir bedøvet eller får narkose. Operasjonen tar normalt to til tre timer. Etter operasjonen hviler du i klinikken og er reiseklar etter rundt tre timer.

Du bør på forhånd avtale med en voksen person om å hente deg. Etter avtale med personalet vårt kan du eventuelt ta en drosje. Det er ikke mulig å kjøre egen bil eller ta toget/bussen hjem.

Reiseveien skal ikke overstige én time bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er det mulig å overnatte på hotellrom i nærheten av klinikken. Sørg i så fall for en følgeperson, som kan hjelpe deg.

Tiden etter brystforstørrelse med eget fett

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.

Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken. Du vil føle deg litt trøtt og slapp etter operasjonen. Det er ikke unormalt at du første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig på grunn av medisinene du har fått.

Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin de første to-tre dagene etter inngrepet. En sjelden gang kan du oppleve kvalme eller føle deg uvel. Dette er forbigående bivirkninger av bedøvelsesmidler.

Før avreise får alle våre pasienter smertestillende medikamenter, forebyggende antibiotika og, om nødvendig, kvalmestillende medisiner med seg hjem. Plagene kan forebygges/reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

De første dagene vil du kjenne deg lett «mørbanket» i de områdene vi har hentet fettet fra samt føle noe «spreng» i brystene. Lett feber er også mulig i noen dager. De første to-tre dagene skal du ta det helt med ro og ligge eller sitte mest mulig stille med overkroppen høyt og armene tett mot kroppen.

De neste fem dagene kan du gå forsiktig rundt, men fortsatt holder du overarmene tett inntil kroppen. Du må unngå direkte trykk mot brystene. Du må altså ikke ha på deg trange, innsnevrende klær. Du kan heller ikke sove på magen eller på siden de neste seks ukene.

Brystene må ikke få støt eller slag! Du bør også unngå aktiviteter som fører til at du svetter, øker blodtrykk eller hjertefrekvens, eller som krever mye armbevegelser. Gulvvask, hagearbeid, trening på treningssenter er eksempler på aktiviteter som bør unngås de første to til tre ukene. Du må heller ikke utsette deg ekstrem kulde eller varme (sauna, isbading, etc.) og unngå UV-stråling (soling, solarium) de første tre ukene etter operasjonen. Ellers kan store deler av det transplanterte fettet ødelegges og resultatet blir ikke optimalt.

De første seks ukene skal du kun bruke en godt støttende BH uten spiler og med bredt belte under brystene (minst 2 cm). BH skal brukes døgnet rundt den første måneden etter inngrep, deretter ytterlige to uker på dagtid. Det er viktig at den ikke gnager eller lager søkk i huden. Du kan, for eksempel, kjøpe en sports-BH med hekter foran. Om du ikke finner noe passende, kan du også kjøpe en BH hos oss. Vi anbefaler å bruke BH så lenge som mulig, også etter tilhelingsfasen.

Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form, og hindrer at huden strekker seg. I de fleste tilfeller skal det også brukes kompresjonsklær på de områder der fettet ble hentet fra, for å hjelpe huden til å trekke seg sammen. Kompresjonsplagget skal brukes døgnet rund i 14 dager, deretter om natten i to uker.

Første kontroll er noen dager etter operasjon. Da fjernes sting rundt brystene og i henteområde(r). Vi foretar også rutinekontroll etter én måned, og en seks måneder etter inngrepet, slik at vi kan kontrollere resultatet. Vi innkaller deg også til en kontrollrøntgen etter tolv måneder.

Når kan jeg gå tilbake i jobb?

Hvor lenge du skal være vekke fra jobben din er avhengig av mengden fysisk aktivitet du utfører. En kontorjobb kan du som regel gå tilbake til etter én uke. Er du håndverker eller driver med mye tungt, fysisk arbeid bør du vente to til tre uker.

Får jeg sykemelding?

Ved en brystforstørrelse har pasienter som regel ikke krav på sykemelding. Du må selv sørge for fritid etter operasjonen. Se ellers våre ofte stilte spørsmål.

Resultat etter brystforstørrelse med eget fett

Brystforstørrelse med eget fett gir bryster med normal mykhet. Formen er som regel naturligere enn med proteser. Spesielt ser man ikke en såkalt overprojeksjon, det vil si en frambukling av brystvevet ovenfor brystvortene. Brystene beveger seg normalt; de flyter litt til siden når man ligger på ryggen.

De transplanterte fettcellene oppfører seg som normale fettceller andre steder på kroppen. Dette betyr at vektforandringer også vil føre til forandringer i bryststørrelsen (økt vekt > brystene blir større; vektreduksjon > brystene blir mindre). Ideelt skal man ha en stabilt vekt etter operasjonen for å holde brystenes form og størrelse stabil.

Resultatet er i en viss grad avhengig av utgangssituasjonen. Den opprinelige formen, mengden underhudsfett, hudelastisitet, hengpreg, strekkmerker, og så videre vil ha innflytelse på formen etter inngrepet. Likevel er denne operasjonsmetoden mer fleksibel med tanke på formforandring enn forstørrelse med proteser, siden vi kan plassere fettet nøyaktig der det mangler.

Arrene blir som regel etter bare noen få uker såpass lite påfallende at det blir vanskelig å finne de igjen. Det er vanligvis fire til seks arr som er rundt tre mm lange, fordelt rundt hvert bryst.

Etter to-tre måneder kan du leve som før. Du kan dykke, reise med fly, og være aktiv uten innskrenkelser.

Komplikasjoner ved fetttransplantasjon

Komplikasjoner ved fettransplantasjon er sjeldne.

Etter alle typer operasjoner, også fettsuging og fettransplantasjon, vil man noen ganger kunne oppleve små blødninger inne i sårhulen. Lokale, overfladiske blåmerker med noe ømhet er ufarlig. Men en kraftig blødning i brystene vil være uheldig fordi trykkøkning i vevet fører til nedsatt blodsirkulasjon. Da vil flere av det nytransplanterte cellene dø og færre celler vil overleve transplantasjonen. For å forebygge blødning etter operasjonen, er det svært viktig å følge de råd som gis før operasjonen og å holde seg i ro den første uken.

Infeksjon kan forekomme, men dette er svært sjeldent. Vi gir alle våre pasienter en forebyggende antibiotikabehandling for å redusere risikoen.

Moderat asymmetri kan forekomme. Om dette er påfallende, kan det korrigeres ved en ny transplantasjon – tidligst etter seks måneder.

Tidligere ble det funnet oljecyster, og klumpdannelse i brystene etter fettransplantasjon. Det skyltes som regel feil operasjonsteknikk (for store mengder fett på ett sted, for store transplantasjonskanyler, uerfaren operatør). I dag bruker vi veldig tynne kanyler og overfører bare små mengder fett per stikk gjennom vevet for å unngå dette.

Amming

Kvinner som får forstørret brystene med fettransplantasjon kan senere få barn og amme. Svangerskap og amming vil kunne forandre brystenes volum og form, men på en naturlig måte, som et uoperert bryst. Man har i etterkant samme korreksjonsmuligheter som en kvinne uten operasjon.

Brystforstørrelse og brystløft

Er brystene veldig slappe og hengende, kan det være at fettransplantasjon ikke gir et tilfredsstillende resultat. Da anbefaler vi et brystløft i forveien for å få brystvortene i riktig posisjon og for å redusere et hudoverskudd. Om man ønsker seg en forstørrelse med eget fett, kan dette utføres ca. seks måneder senere.

Garanti ved brystforstørrelse med eget fett

Ujevnheter som kan oppstå etter fettsugingen eller fettransplantasjonen vil rettes uten ekstra kostnad innen tolv måneder etter operasjonen. Forutsatt at det er medisinsk forsvarlig, uten risiko og at et nytt inngrep med sikkerhet vil forbedre resultatet.

Vi kan ikke garantere en gitt økning i cup-størrelse. Både størrelsen og fasongen som oppnås vil være avhengig av brystenes utseende før operasjonen. Ønskes større volum enn det som oppnås med én behandling må en ny operasjon betales av pasienten selv.

Vektoppgang eller vektreduksjon vil påvirke brystenes størrelse og fasong. Det er derfor ønskelig at pasienter har en stabil vekt før og etter operasjonen.

Pasientene må følge de pålegg som gis av dr. Stefan Emmes i forbindelse med operasjonen. Man må omgående ta kontakt med dr. Stefan Emmes hvis det skulle oppstå et problem og la seg undersøke så raskt som mulig, eventuelt gjennomføre nødvendige tilleggsundersøkelser. Hvis en ny operasjon blir anbefalt skal denne foretas ved Plastikkirurgisk Institutt.

Fettransplantasjon og brytkreft

Nye forskninger viser at en vanlig fettransplantasjon ikke kan utløse brystkreft. Men det er mulig at stammcellene i fettvevet kan øke veksten av allerede eksisterende brystkreft. Derfor skal man være sikker på at pasienten ikke har noen uoppdagede kreftsvulster i brystene sine. Alle kvinner som ønsker seg brystforstørrelse med eget fett skal få en mammografi/ultralydundersøkelse av brystene før inngrepet.

De som har påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft, frarådes inntil videre en fettransplantasjon til brystene.

Vi kan tilby finasieringsplan

Vi tilbyr finansiering av operasjoner og andre behandlinger. Det er mulig å betale fakturaen komplett eller delvis med finansiering. Du kan velge mellom 12, 24 og 36 måneders nedbetaling.