Ansiktsløft / facelift

Begrepet ansiktsløftning brukes om en type operasjoner som har til hensikt å justere for vanlige aldersforandringer i ansiktet og på halsen, men som ikke inngår i panne- og øyeregionen.

Disse aldersforandringer forårsakes av tyngdekraften som trekker fettvev, bindevev og til dels muskulatur nedover. Huden ovenpå følger da naturligvis med. Derfor er det viktig å ikke bare fjerne løs og overflødig hud, men sette de underliggende strukturene på plass igjen. Les mer om ansiktsløft under.

Ansiktsoperasjoner

Behandlingsmetode og -områder

Ansiktsløftning kan utføres på mange forskjellige måter, men felles for alle er at man ved hjelp av snittføring rundt ørene løsner hud og eventuelle dypere strukturer fra underlaget og deretter foretar en stramming oppover og bakover, slik at det som foreligger av hudoverskudd samles ved ørene og kan fjernes.

Ved Plastikkirurgisk Institutt tilbyr vi forskjellige typer ansiktsløft, avhengig av de forandringene som foreligger. Hvilken type operasjon som er best for deg vurderes under konsultasjonen sammen med vår kirurg dr. Stefan Emmes.

Alle inngrep gir ved riktig indikasjon meget gode resultater med maksimal effekt og holdbarhet på aldersforandringene, samtidig som de medfører et naturlig og uoperert preg. Ansiktsløft kan ofte kombineres med andre inngrep i ansiktet, for eksempel fettransplantasjonøyenbryns- eller øyelokksoppstramming.

Ansiktsløft utføres som regel i lokalbedøvelse kombinert med beroligende medikamenter; såkalt likegladsprøyte.

Hvilke forandringer kan korrigeres?

Med ansiktsløft påvirkes nedre part av ansiktet samt halsen. Kjevekanten jevnes samt at nedre halvpart av kinnpartiet trekkes tilbake til sin opprinnelige posisjon. Med en spesiell metode kan også kinnbensområdet stammes litt på utsiden. Dype furer ved siden av munnvikene kan også dempes og større rynker på halsen kan glattes ut.

Leppene og rynker på leppene blir ikke endret. Det samme gjelder for øyeparti og panne/tinningsområdet. Disse områdene kan derimot ofte korrigeres sammen med et ansiktsløft. Les mer om øyelokksoperasjoner, eller behandling av leppene med eget fett.

Generelt om ansiktsløft/facelift

Det finnes flere forskjellige typer ansiktsløft. Felles for alle er at det legges et snitt foran og bak øret. Deretter løsnes huden fra de underliggende strukturene (bindevev, ansiktsmuskler, fettvev). Med spesielle oppstrammingsteknikker trekkes så muskler, binde- og fettvev tilbake i sin opprinnelige posisjon.

Her finnes ulike metoder, avhengig av hvor alvorlig vevet henger ned, og hva som skal strammes opp. Begynnende aldersforandringer kan som regel ordnes opp med et enkelt, såkalt ”minilift” med lite løsning av hud, og forholdsvis kort rekonvalesenstid. Mer alvorlige forandringer krever løsning og mobilisering av dypere strukturer, såkalt ”dypplane-facelift”, der det tar lengre tid å komme seg etter inngrepet (flere uker til 1 ½ mnd).

Etter at oppstramming er gjennomført, ligger en del hudoverskudd foran og bak øret. Denne overskuddshuden kan så skjæres bort, og sårkantene syes sammen igjen.

Kan jeg få ansiktsløft?

Alle mennesker som merker begynnende aldersforandringer i ansiktet (nedsunkete kinnparti, ujevn kjevekant, slapp og løs hud på hals, rynket hud på kinnparti, osv), kan i prinsippet forbedre utseendet sitt med en facelift. Om forbedringspotensialet står i forhold til innsatsen, må vurderes for hver pasient. Noen ganger er forandringene så beskjedne, at andre, mindre krevende, metoder kan være bedre egnet for behandling (for eksempel fettransplantasjon i ansiktet eller trådløft)

Pasienter som vurderer ansiktsløft må ikke være allergisk mot narkose- eller bedøvelsesmidler.

Før operasjonen skal man være frisk, og ikke ha noen pågående infeksjoner, spesielt ingen aktive hudsykdommer i operasjonsområdet eller feber. Medisiner som har blodfortynnende virkning, og som øker blødningsrisikoen, må (etter avtale med behandlende lege) kuttes ut 2 uker før operasjonen. Om medikamentene ikke kan seponeres grunnet grunnsykdommen, bør man ikke opereres på grunn av økt blødningsrisiko.

Tidligere operasjoner i ansikt kan redusere muligheter for ytterlige korreksjoner på grunn av økt komplikasjonsrisiko.

Hva kan jeg forvente av resultat?

Ved riktig indikasjon gir facelift en utmerket forbedring av ansiktet ditt med et friskere og naturlig utseende. Resultatet er avhengig av situasjonen før operasjon. Har du mye løs og slapp hud, nedsunkete kinnpartier og store, dype rynker på halsen, vil forbedringen være betydelig og du vil se en meget stor forskjell. Er aldersforandringene kun moderate, er andre metoder (fettransplantasjon) kanskje bedre egnet for å forbedre utseende ditt. Har du mange smårynker i huden, eventuell sol- og nikotinskadet hud, vil resultatet etter en ansiktsløfting ikke være fullt så godt.

Tiden etter ansiktsløft/facelift

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.

Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken. Du vil føle deg litt trøtt og slapp etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, på grunn av medisinene man har fått.

Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, de første to til tre dagene etter inngrepet. En sjelden gang kan man oppleve kvalme eller uvelhet. Dette er forbigående bivirkninger av bedøvelsesmidlene.

Før avreise får alle våre pasienter smertestillende medikamenter og, om nødvendig, forebyggende antibiotika og kvalmestillende medisiner med seg hjem. Plagene kan forebygges/reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

De fleste pasienter utvikler mer eller mindre synlige blåmerker samt hevelse på kinn og hals. Dette er ufarlig og ingen komplikasjon. Begge deler forsvinner etter to til tre uker. Nummenhet i huden er normalt. Følelsen vil komme tilbake i løpet av noen måneder.

De første to ukene skal du ta det med ro. Ingen trening, gulvvask eller tungt hus- eller hagearbeid, osv. Du må unngå alt direkte trykk mot ansiktet. Det vil si at du ikke kan sove på magen eller på siden i to uker (ved kombinasjon med fettransplantasjon: fire uker).

Første kontroll hos dr. Stefan Emmes er etter to eller tre dager. Én ytterligere kontroll blir også utført én uke etter operasjonen for å fjerne sting. Rutinekontroller skjer også etter 1 og 6 måneder etter inngrepet. Etter én måned kan du leve som før, drive sport og være aktiv uten restriksjoner.

Får jeg sykemelding?

Ansiktsoppstramming er som regel et kosmetisk inngrep, og gir ikke rett til sykemelding. Dette gjelder for alle typer facelift-operasjoner som vi tilbyr ved Plastikkirurgisk Institutt. Du må selv sørge for fritid etter operasjonen for å kunne hvile. Man bør beregne ca. to til tre uker fri fra arbeid, uavhengig av type inngrep og type jobb man har.

Komplikasjoner

Blåmerker, spesielt på halsen, og hevelse i ansikt er normale forandringer som ikke påvirker det endelige resultatet. Men 1-2 % av alle ansiktsløftninger får blodansamlinger under huden. Symptomene er pressende smerter og hevelse. Blodansamlingen bør fjernes rask. Den kan suges ut med en sprøyte eller fjernes ved å ta opp et par sting; da vil det ikke innvirke på det endelige resultatet.

De vanligste bivirkningene etter ansiktsløft er nedsatt følelse i ansiktshuden og ujevnheter i huden. Nummenhet kan bli varig like foran arret, men større områder uten følelse er meget uvanlig. Det er normalt med nummenhet de første månedene etter operasjonen.

Små hudavstøtninger (som et ”skrubbsår”) kan forekomme nær arret, spesielt bak øret hos røykere. Arret blir i slike tilfeller noe bredere, men vil være godt skjult av håret.

Av og til kan det danne seg små pigmentflekker i huden – omtrent som etter langvarig soling. Litt håravfall kan finne sted over øret, men håret kommer som regel tilbake etter et års tid.

Skade av ansiktsnerven, med svekkelse eller utfall av ansiktsmuskler er en komplikasjon som skjer ekstremt sjeldent. Hos trenede og erfarne kirurger innen ansiktsløft vil denne komplikasjonsrisikoen være minimal og derfor noe du ikke trenger å være redd for.

Vi kan tilby finasieringsplan

Vi tilbyr finansiering av operasjoner og andre behandlinger. Det er mulig å betale fakturaen komplett eller delvis med finansiering. Du kan velge mellom 12, 24 og 36 måneders nedbetaling.