55 11 76 70 sekretaer@plastkir.no

Vaginal oppstramming

Korreksjon av ytre kjønnslepper

[wpseo-breadcrumb]

Vaginal oppstramming (vaginal tightening, vaginal rejuvenation) er et begrep for tiltak som skal føre til mer kontakt mellom partnere under samleie eller ved bruk av sexleketøy.

Målet ved vaginal oppstramming er å redusere diameteren av skjedeinngang og av de første 5 til 8 cm av skjedekanalen. Samtidig skal den gjenværende skjedemuskulaturen strammes opp. Den bakerste delen av skjeden er alltid vid og huser livmorhalsen. Her ligger heller ingen muskler rundt skjeden. Dette området reduseres ikke ved inngrepet.

Det finnes forskjellige muligheter for å minske skjedens diameter.

intimkirurgi kvinner

Operativ korreksjon

Ved en operativ korreksjon av en utvidet vagina fjernes slimhinnen på baksiden (mot endetarmen) av skjedekanalen og eventuelt i vagnialåpningen. Med dette synliggjøres vaginalmuskulaturen. Deretter sys muskulaturen sammen i flere lag. Har kvinnen blitt klippet eller revnet under fødselen, kan arrvevet ofte fjernes, og perineum (mellomkjøtt) korrigeres (perineum-plastikk). Samtidig reduseres skjedeåpningen. Har de indre kjønnslepper blitt dratt fra hverandre, kan disse forenes igjen. Ved en slik operasjon kan også et mildt til moderat endetramsfrafall og/eller lekkasje korrigeres.

Fordelen er at man kan redusere diameteren og samtidig stramme opp muskulaturen. Ulempen er at inngrepet lagrer et arr på baksiden av skjeden, som kan rives opp igjen ved en ny vaginal fødsel. Derfor er denne metoden best egnet for kvinner som ikke ønsker seg flere egne barn etter inngrepet.

Fettransplantasjon i skjedeveggen

En annen mulighet for å redusere vaginaldiameteren er å utføre en fetttransplantasjon i skjedeveggen. Her hentes fett fra andre steder av kvinnens kropp (f.eks. mage, lår, hofter). Fettet renses og overføres med spesielle transplantatkanyler i skjedeveggen. Veggen fortykkes, og med dette minskes den indre diameteren. Fordelen er at man ikke lager arr som kan rives opp etterpå. Ulempen er at man ikke kan stramme opp muskulaturen samtidig. Denne metoden er egnet for kvinner som har en utvidet vaginalkanal, men som vurderer vaginal fødsel i fremtiden.

Mildere former for urinlekkasje kan også behandles med fettransplantasjon ved siden av urinrøret, laser eller ultralydbehandling.

Alvorlige former av endetarmsfrafall samt frafall av livmor eller urinblære/urinlekkasje må korrigeres i forveien av en vaginaloppstramming.

Få mer informasjon

Bestill en konsultasjonstime så forteller vi deg mer om intimkirurgi og finner ut hvilke muligheter du har.

Bestill time